Földalatti frekvenciák

2020\06\05

Szubkultúra és társadalomkritika (3.)

 

More:

2018\07\13

Szubkultúra és társadalomkritika (1.)

A punk keletkezés-története és a hozzá kapcsolódó attitűdök

A "Goth és punk szubkultúrák és társadalomkritika" c. Földalatti Ellenállás esemény jegyzőkönyvének kivonatát tesszük publikussá. Az előadások és a kerekasztal-beszélgetés fókuszának a punk és goth underground ágenseinek bemutatását terveztük, de szerencsés véletlenként megjelent Kellner Balázs is, az indusztriál és a poszt-szubkulturális nézőpont képviseletében; és a jelenlévők között megtalálhattunk a hazai sharp skinhead és psychobilly közösségek tagjait is.

35439666_10217515938277104_7211086168262180864_n.jpg

A műfaji keletkezéstörténet a műfajteremtés innovatív összetevőjétől érdekes. Néhány zenei kísérlet társadalmi hatása mozgalmat indít el, lendületet ad kora forradalmának. Minden zene, amely közösségek elméjében visszhangzik, antitestté gyúrja kórusát a globális kapitalizmus és a lokális uralmi nyomás agyrohasztó vírusaival szemben. A műfajok glokálisak: van globális és lokális karakterük egyaránt. Az is jellemző rájuk, hogy horizontálisak - utalva itt az underground és a mainstream zenére. E - sok zenekutató számára vitatott - dichotómiának továbbra is van relevanciája.

A definíció nagyon egyszerű: a mainstream vagy pop-kultúra az uralkodó, pénz-alapú értékrendet képviseli; míg az underground zene célja nem a profit-szerzés, hanem valamiféle esztétikai minőség elérése - ilyen formán valamennyi underground közösség képvisel egyfajta kapitalizmuskritikát. Utóbbi pozitív identitás-többletet ad, előbbi többnyire lelki deficitet. A pénzhajhászással és a matéria imádatával szemben; vannak gondolkodásmódbeli alternatívák, amik kulturális értékeket képviselnek, s ezzel sokak életének minőségét javítják. Az általunk vizsgált zenei színterek valósak - tényleges közösségeket takarnak - és nem elutasítóak egymással szemben. A kulturális ellenállás közös nevezőt teremt az alternatív irányzatok között - létrehozva egy platformot, ahol a műfajok vizsgálatával, kísérleteivel talán még meg is haladjuk az egyes stílusokat, vagy legalábbis új minőségeket alkothatunk.

More:

zene punk underground alternatíva társadalomkritika mozgalom ellenállás autonóm életstílus földalatti antikapitalizmus szubkultúrák antidivat formabontás D.I.Y. kapitalizmuskritika antiesztétikum non-konformizmus

2018\06\14

Autonóm szubkultúrák társadalomkritikája

A punk és a goth alternatívái

A szubkultúrák sokaságáról bizonyosodott be az elmúlt félszáz év szociológiai és antropológiai kutatásai nyomán, hogy nem "alacsonyabb rendűek" mint a fősodorbeli tömegkultúra - "szub" prefixum ide vagy oda - hanem hiteles világolvasatai egy-egy kulturális szegmensnek, életmód-közösségnek. A multikulturalitás nem társadalomromboló erő; minden kultúra releváns. A látszólagos hierarchiát az állami berendezkedés teremti meg az egyes világolvasatok, és életmód-stratégiák között, mivel az uralkodót, a többségit protezsálja, míg az alulról szerveződő közösségeket (a kulturális alternatívák regiszterét) jobb esetben épphogy megtűri, ha nem rekeszti ki, vagy lehetetleníti el. Ezen felül, az ellenkultúra egyáltalán nem homogén elegy. 

fffe.jpg

More:

punk underground kultúra szubkultúra művészet életmód alternatíva társadalomkritika goth ellenállás periféria földalatti kulturális antropológia rendszerellenes antidivat hardcore punk poszt-punk szubkulturalizmus szubkulturális tőke létezéskultúra szintézis-kísérlet kulturkritika underground punk kulturális mediáció SZINTÉZIS posztszub

süti beállítások módosítása